• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
شنبه 4 دی 1400
کد مطلب : 149036
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/31AB9
+
-

نگرانی از انفجار اومیکرون و ایجاد پیک ششم

گزارش روز
نگرانی از انفجار اومیکرون و ایجاد پیک ششم

شیوع اومیکرون در کشور هنوز بر آمار روزانه ابتلا و مرگ‌های کرونا تأثیر قابل‌توجهی نداشته است؛ روند ابتلا به زیر 2هزار نفر در روز رسیده و آمار فوتی‌ها هم بین 40تا 50مورد متغیر است. در این میان میزان واکسیناسیون هم به بالای 115میلیون و 500هزار نفر دوز رسیده اما همین وضعیت، نگرانی‌های جدیدی ایجاد کرده است؛ نگرانی از تکرار پیک جدید و ورود به ششمین اوج‌گیری کرونا در کشور. پیش از این داوود طبرسی، عضو کمیته علمی کشوری کووید19 وزارت بهداشت، گفته بود که اومیکرون این قابلیت را دارد که در 17روز تبدیل به‌سویه غالب کرونا در کشور شود. حالا اما، نگرانی‌ها از انفجار اومیکرون است.
28آذر بود که وزارت بهداشت، شناسایی نخستین مورد ابتلا به اومیکرون در کشور را تأیید کرد؛ مبتلا، مسافر کشور امارات بود. 2روز پس از آن، تعداد موارد تأیید شده به 8نفر رسید و اعلام شد 1800مورد مشکوک به این سویه هم شناسایی شده‌اند که آزمایشات آنها در حال بررسی است. 3نفر از مبتلایان قطعی از اعضای خانواده نخستین مورد شناسایی شده بودند. 3نفر دیگر هم در تهران شناسایی شدند و یک مورد هم در مشهد. پیش از این معاون بهداشت وزارت بهداشت، اعلام کرده بود که طی 2روز، تعداد مبتلایان به این سویه افزایش پیدا کرده که حکایت از سرعت بالای انتقال آن دارد. هرچند که سازمان بهداشت جهانی قبلا اعلام کرده بود که در 2ماه، تمام کشورهای جهان با سویه اومیکرون درگیر می‌شوند. حالا به‌گفته رئیس مرکز تحقیقات ویروس‌شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، این وضعیت خطر شیوع انفجاری اومیکرون را ایجاد کرده است؛ وضعیتی که بر بازگشت محدودیت‌ها تأکید دارد. دیروز، علیرضا ناجی به ایسنا گفت که باید محدودیت‌های کرونایی دوباره اعمال شود، چرا که این سویه به‌دلیل ویژگی‌هایش به سرعت شایع می‌شود. یعنی هم آموزش مجازی و هم کارکنان، دورکار شوند: «از آنجایی که از ابتدای سال،کشور با 2پیک چهارم و پنجم مواجه بود و ویروس گردش بالایی داشت، ممکن است نسبت به سایر کشورها، پیک خاصی را شاهد نباشیم اما باز هم وضعیت کاملا قابل پیش‌بینی نیست، باید جلوی گردش ویروس گرفته شود.» به‌گفته او، در برخی مناطق انگلستان دیده شده که تعداد افرادی که به این سویه مبتلا می‌شوند، در کمتر از 2روز دوبرابر می‌شود. این دوبرابرشدن در مناطقی که بیشتر افراد واکسن هم زده‌اند، دیده شده است. او تأکید می‌کند که اگر اجازه دهیم اومیکرون آزادانه بچرخد، 5.2برابر دلتا می‌تواند سریع‌تر یک پیک جدید را به‌وجود آورد: «بررسی‌ها نشان داده که این واریانت واکسن را ضعیف کرده، به‌طوری که نزدیک به 41برابر اثر واکسن فایزر را کم کرده است، درحالی‌که این واکسن در برابر دلتا، 20برابر ضعیف شده بود.» براساس اعلام این ویروس‌شناس، هرچقدر که این سویه در گردش باشد و واکسن‌گریزی ایجاد کند، به همان اندازه می‌تواند منجر به ایجاد واریانت‌های جدید شود. او درباره خطر شیوع زیرشاخه‌های این سویه هم هشدار می‌دهد: «درباره دلتا شاهد بودیم از زمانی که در هندوستان ایجاد شد تاکنون ۲۵زیرشاخه پیدا کرده که یکی از آنها دلتاپلاس با میزان انتقال بیش از دلتاست. درباره اومیکرون هم بااینکه هنوز مدت زمان زیادی از ظهورش نگذشته، گفته می‌شود 3زیرشاخه از آن ایجاد شده است.» براساس اعلام متخصصان، تنها راه نجات از این وضعیت، رعایت پروتکل‌ها و تزریق دوز سوم واکسن برای افرادی است که هر دو دوز را زده‌اند: «مطالعات نشان داده هرچند اثربخشی واکسن‌ها کاهش یافته، اما زمانی که دوز سوم یا یادآور تزریق می‌شود، این اثربخشی می‌تواند افزایش یابد. بنابراین تزریق دوز بوستر بسیار مهم است با این اصل که بتوانیم از واکسن‌هایی استفاده کنیم که اثربخشی بالاتری داشته باشند.» بهرام عین‌الهی، وزیر بهداشت هم تزریق دوز سوم را در ایجاد مقاومت در برابر اومیکرون، تا 90درصد اعلام کرده است.
متخصصان می‌گویند نشانه‌هایی مثل سرماخوردگی و سردرد، آبریزش بینی، عطسه، خستگی بدن و... از نشانه‌های اومیکرون است و نشانه‌هایی مانند سرفه شدید یا ازدست‌دادن بویایی و چشایی به‌ندرت در افراد دیده می‌شود.
با ادامه شرایط موجود و سرعت گرفتن شیوع اومیکرون در جهان، وزارت کشور در دستورالعملی مطابق با مصوبات جلسه فوق‌العاده ستاد ملی مقابله با کرونا، ابلاغ کرد که ورود مستقیم و غیرمستقیم مسافر از 8کشور آفریقایی ازجمله بوتسوانا، نامیبیا، اسواتینی، لسوتو، زیمبابوه، مالاوی و آفریقای جنوبی به‌مدت ۱۵روز ممنوع است. همچنین ورود مسافران غیرایرانی از کشورهای انگلیس، فرانسه، نروژ و دانمارک به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم به‌مدت ۱۵روز ممنوع است. این ممنوعیت شامل دیپلمات‌های خارجی نمی‌شود. همچنین ورود اتباع خارجی(غیر از کشورهای با خطر بالا) از طریق مرزهای زمینی، هوایی و دریایی از امروز(4دی) تنها برای دارندگان پروانه اقامت معتبر جمهوری اسلامی، روادید تحصیلی، روادید ورود(شامل بازرگانان و تجار)، روادید با حق کار، روادید درمانی(گردشگری سلامت)، روادید سرمایه‌گذاری و دارندگان مهر خروج و مراجعت از پلیس مهاجرت و گذرنامه مجاز است. ورود اتباع ایرانی حاضر در کشورهای همسایه به داخل کشور از مرزهای زمینی با رعایت الزامات بهداشتی، همچون کارت واکسن دو دوز، ارائه تست PCR منفی و انجام دوباره تست کووید19در مبادی مرزی، امکان‌پذیر شده است. همچنین اتباع و مسافران مجاز به ورود، باید گواهی 2دوز واکسن کووید19و گواهی منفی تست PCR  را در فاصله ۴۸ تا ۷۲ساعت مانده به ورود، ارائه دهند.

این خبر را به اشتراک بگذارید